poniedziałek, 17 marca 2014

CIAMBELLA SEMPLICE - CIASTO "OPONKA" PROSTE


Właściwie  nie jest to tradycyjny przepis z kuchni sycylijskiej, ale jedna z moich wersji jest bardzo śródziemnomorska, napakowana skórką z cytryn i mandarynek, które w sezonie zrywam  z drzew w ogrodzie u teściów i potem przetwarzam. Poza tym na dobry początek musi być coś łatwego, szybkiego i przepysznego.
Ciasto wychodzi zawsze, jest wilgotne i nieprzesadnie słodkie (miłośnicy super słodkości mogą zwiększyć ilość cukru nawet do 250 gramów). W tym przepisie podaję mąkę orkiszową,  bo najczęściej tej mąki używam do moich wypieków, ale czasami robię rownież z klasyczną pszenną i wychodzi  doskonale. Ilość pozostaje niezmieniona.


 

SKŁADNIKI:
 
3 CAŁE JAJKA
180 G CUKRU TRZCINOWEGO ( JA UŻYWAM DEMERARA)
250 ML ŚMIETANKI 30 - 36 %
250 G PRZESIANEJ MĄKI ORKISZOWEJ JASNEJ
2,5 PŁASKIEJ ŁYŻECZKI (OK. 10 G) PRZESIANEGO  PROSZKU DO PIECZENIA
1-3  ŁYŻECZKI  NATURALNEGO EKSTRAKTU Z WANILII
LUB
3-4 CZUBATE ŁYŻECZKI POSIEKANEJ SKÓRKI MANDARYNKOWEJ LUB POMARAŃCZOWEJ W SYROPIE I OTARTA SKÓRKA Z 1 NIEDUŻEJ CYTRYNY

PRZYGOTOWANIE:
 
Tortownicę lub formę w kształcie oponki smarujemy masłem i lekko wysypujemy tartą bułką. Możemy też użyć średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C (bez termoobiegu).
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (do tego używamy końcówki do ubijania piany), ubijając dalej dodajemy aromaty wedle uznania. Ilość łyżeczek ekstraktu waniliowego czy skórki zależy od osobistych upodobań. Następnie nieprzerywając ubijania dodajemy powoli śmietanę.  Kiedy śmietana połączy się z pozostałymi składnikami dodajemy partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia delikatnie mieszając po każdym dodaniu tak, aby nie powstały grudki, a składniki się połączyły w gęstą masę ( jeżeli używamy miksera  do tej czynności, prędkość powinna być na minimum). Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 35 minut.
Ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze, po tym czasie proponuję sprawdzić patyczkiem  (powinien być suchy) czy ciasto jest gotowe  i ewentualnie jeszcze dopiec parę minut. Jeśli za bardzo się przyrumienia, a w środku nie jest jeszcze gotowe, przykryjcie aluminiową folią, błyszczącą stroną do góry. Wyjmujemy z pieca, odstawiamy na ok. 20 minut, a następnie delikatnie przekładamy ciasto na duży talerz. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem możemy lekko oprószyć cukrem pudrem lub polać naszą ulubioną polewą.


1 komentarz:

  1. Szybkie w przygotowaniu i pyszne. Ja dodaję co najmniej 5-6 łyżeczek skórki pomarańczowej. Skórkę najlepiej zrobić samemu, bo kupna jest na ogół twarda. Ciasto lukruję i posypuję skórką pomarańczową. Chyba zaraz pójdę i zrobię.

    OdpowiedzUsuń