sobota, 22 sierpnia 2015

BRIOCHE COL TUPPO - BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z PRZYKRYWKĄ


Le brioche col tuppo to klasyczne drożdżowe sycylijskie bułeczki, które można spróbować w niemal  każdym barze czy też lodziarni. Mają charakterystyczny kształt bułki z kulką na czubku. Na wyspie krążą różne legendy na temat tego co symbolizują. Jedni uważają że damski koczek, inni że damską pierś, natomiast w Katanii oczywiście dla wszystkich jednoznacznie symbolizują Etnę. Brioche najczęściej serwuje się z lodami, co często zastępuje Sycylijczykom letni obiad lub kolację. Natomiast podawane z granitą stanowią kultowe letnie śniadanie w rejonie Etny.  
Przepis pochodzi z bloga Anice&Cannella,  który częściowo zmodyfikowałam.




SKŁADNIKI:
(12 bułeczek)

500 G MĄKI ORKISZOWEJ
75 G CUKRU
75 G MASŁA
10 G SOLI
5 G DROŻDŻY
175 G ZIMNEGO MLEKA
10 G MIODU
2 JAJKA 
1 - 2 ŁYŻKI MARSALI
WIĘKSZA SZCZYPTA SZAFRANU W PROSZKU (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, marsalę, miód oraz drożdże. Zaczynamy wyrabianie ciasta dodając kolejno jajka. Wyrabiamy ciasto przez ok. 20 - 25 minut, najlepiej przy pomocy miksera lub robota kuchennego. Podczas wyrabiania dodajemy powoli zimne mleko oraz sól uprzednio rozpuszczoną w odrobinie mleka. Teraz czas na masło, ważne jest aby było schłodzone. Dodajemy je po trochu kontynuując wyrabianie do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Powinno być lśniące i elastyczne, a kiedy odrobinę rozciągniemy między palcami nie powinno się rwać.
Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia.  Możemy po prostu zostawić je w ciepłym miejscu aż potroi swoją objętość. Jednak aby wydobyć pełnię smaku, najlepiej wyrabiać ciasto późnym popołudniem i pozostawić do wyrośnięcia na noc w lodówce, przykrywając miskę folią spożywczą.
Jeżeli wybierzecie drugą opcję, następnego dnia należy oprószyć blat mąką i wyłożyć na niego ciasto.


Pozostawiamy je w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę. Po tym czasie formujemy rulon z ciasta i porcjujemy. Przygotowujemy bułeczki oraz mniejsze kuleczki z ciasta. W każdej bułce robimy lekkie zagłębienie i układamy na wierzchu mniejszą kulkę z ciasta. Odstawiamy nasze brioche col tuppo do wyrośnięcia na minimum 30 minut. 
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C ( bez termoobiegu ). Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. 
Pieczemy ok 15 minut, aż staną się złoto brązowe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz